Leven vanuit je hart

Leven vanuit je hart…ja en hóe dan?

Jaren geleden zie iemand tegen mij “ga volledig vanuit jouw hart leven, dat zal jou nog meer geluk brengen”. Dat klonk als een mooi en aanlokkelijk vooruitzicht…leven vanuit het hart. Maar hóe dan, vroeg ik me af. “Dat zul je zelf gaan ontdekken” was haar filosofische antwoord. Ik kwam er achter dat dit proces niet is af te doen met een kort stappenplan maar een ware ontdekkingstocht is.

Als mens zijn we geneigd om vanuit ons hoofd, vanuit controle te leven. Te kiezen voor veilige opties; pijn, angst en onzekerheid vermijdend. Soms genoegen te nemen met "minder" omdat we denken dat "meer" niet voor ons is weggelegd. Terug te vallen op “veilig” en “vertrouwd” terwijl onze wensen en dromen een andere richting aangeven. Angst voor falen of denken dat het niet voor ons is bestemd maakt dat het vaak bij dromen blijft, en het plan weer op de plank wordt teruggezet. Maar wat als…wat als het wel gaat lukken...? Hoe mooi zou je leven er dan uit zien? Het leven begint pas écht aan het einde van je comfort zone, door te leven naar je waarden en door de moed te hebben om stappen in deze richting te zetten. Het is een ware levenskunst om vanuit het hart te gaan leven, te gaan luisteren naar je innerlijke stem.

Je hart weet de richting in jouw leven, maar hóe luister je naar je hart? We kennen allemaal dat gevoel in je hart, een sterk gevoel dat je iets graag wilt. Vaak wordt dit gevoel binnen enkele seconden gevolgd door een “ja maar…” en laat je het erbij. Kun jij bij dit eerste gevoel blijven en de “Ja-maren” doorzien? Ja-maren komen vaak voort uit angst of belemmerende overtuigingen. Door de jaren heen lukte het mij steeds beter om dit hartgevoel te volgen en hier steeds meer op te vertrouwen. Het prachtige boek “Het Ja-gevoel” van Linda Rood was voor mij een mooie handleiding en vind ik persoonlijk een absolute aanrader.

Het boek beschrijft onder andere het “Ja-gevoel en het Nee-gevoel”, een duidelijk kompas voor het leven vanuit je hart. Stel dat je in een situatie het ja-gevoel tegenkomt dan herken je dit als een gevoel van sprankeling, een gevoel van positieve energie. Het geeft een gevoel van vreugde en je voelt je opgeladen en energiek. Het Nee-gevoel uit zich in een negatief gevoel, benauwd en bedrukkend gevoel, vertwijfeling, kost energie, heel erg in je hoofd zitten. Door deze gevoelens serieus nemen maak je het jezelf makkelijker om keuzes te maken vanuit je gevoel en uit je hoofd te blijven. Om de ja-maren te doorzien ontwikkelde Linda Rood de levensveranderende methode de 'Vragen naar Vrijheid' welke in het boek worden beschreven en goed zelf zijn toe passen.

Wil je graag ondersteuning om jouw belemmerende overtuigingen te tackelen zodat er meer ruimte is voor jouw dromen dan zou ik je daarin kunnen begeleiden: 

http://schadron.ilmer-projecten.nl/contact