Boek 'Morgen zal het vrede zijn'

Op de één na laatste dag van 2020 heb ik, het manuscript waar ik op 1e paasdag 2019 mee ben beginnen te schrijven afgerond. Een mooi en ook emotioneel moment, waarop de tranen van ontroering vloeiden. En ook vervulde mij een gevoel van blijdschap en trots, fijn om weer een stap verder te zijn, op weg naar de geboorte van mijn boek “Morgen zal het vrede zijn”.

‘Op een dag word je geboren en op een dag zul je weer gaan,’ is een zin die ik mijn vader vaak heb horen zeggen. Het geeft de kwetsbaarheid en de vergankelijkheid van ons menselijke bestaan weer. In de tussentijd probeer je vanuit je eigen waarden en levensvisie een zo goed en vervullend mogelijk leven te leiden. Als kind droomde ik al over ‘later’ en ontwikkelde ik magisch denken, dat steevast eindigde in sprookjesvorm met ‘en ze leefde nog lang en gelukkig.’ Maar toen het ‘later’ was en het lang verwachte geluksgevoel uitbleef, startte mijn zoektocht naar geluk. In een herhalende cyclus van vallen, opstaan, het stof van de kleren afkloppen én weer doorgaan kwam ik erachter dat de pot met goud niet aan het einde van de regenboog op mij stond te wachten, maar geduldig in mijn hart stond te flonkeren, smachtend om ontdekt te worden. Om dat te mogen ontdekken heb ik een bijzonder pad afgelegd, waarbij ik erachter kwam dat in iedere ervaring die het leven je biedt een cadeau verpakt zit, in de vorm van een inzicht en persoonlijke groei. 

In mijn leven heb ik prachtige plekken op aarde bezocht, maar de meest vervullende reis die ik maakte was mijn reis naar binnen. Daarbij maakte ik bijzondere gebeurtenissen mee, die mijn kijk op het leven voorgoed hebben veranderd. Ik had het voorrecht op die reis bijzondere mensen te ontmoeten, mensen die mij weer verder hielpen op mijn weg naar geluk. 

Tijdens die reis stuitte ik op het leven van een jonge dappere vrouw, die tijdens haar strijd voor vrede en vrijheid tijdens de Tweede wereldoorlog haar leven heeft gegeven. Een leven dat veel raakvlakken kent met mijn leven, en als een rode draad is verweven met mijn bestaan.

Door de confrontatie met dat leven aan te gaan kwam ik uiteindelijk in een staat van innerlijke vrede en vrijheid, en daarmee bij de bron van geluk in mezelf. Ik deel graag met jullie het pad dat ik hierin heb afgelegd.’ 

De reacties die ik van de proeflezers mocht ontvangen zijn: ‘meeslepend, ontroerend, aangrijpend en dapper’.