All you need is love

Als we nog niet voldoende eigen liefde hebben ontwikkeld zijn we als mens geneigd om de liefde buiten onszelf te zoeken, bij andere mensen en vooral in een liefdesrelatie. Onbewust kunnen we denken de partner nodig te hebben om ons dat te geven wat we onszelf (nog) niet kunnen geven zoals liefde, veiligheid, erkenning en bevestiging. Uit angst om dit gevoel kwijt te raken zijn we bang om de ander te verliezen en kan er afhankelijkheid, controle en verkramping ten opzichte van je partner ontstaan. Vanuit dat perspectief ontstaat er een afhankelijkheid t.o.v. de relatie en de partner.

Echter, hoe meer je in je kracht staat en in verbinding bent met je eigen liefde hoe meer gelijkwaardigheid en ruimte je hebt in een relatie. Vanuit deze basis kun je controle los laten en wordt je partner een mooie aanvulling in je leven. En kan de liefde werkelijk stromen.

Maar Eigen Liefde…hoe doe je dat? 9 tips om je Eigen Liefde te vergroten:

1) Acceptatie
Accepteer jezelf en alles wat er bij je hoort, alle positieve en “negatieve” eigenschappen. Alles maakt jou tot wie je bent. Omarm jezelf zoals je bent. Accepteer ook alle gevoelens die er zijn. Druk ze niet weg en ga ze niet vermijden door te vluchten in bv. Overmatige roken, snoepen, etc. Als je jezelf afsluit voor negatieve gevoelens kunnen ook positieve gevoelens en blijdschap minder doordringen. Je sluit jezelf als het ware af voor het leven waardoor de negatieve gevoelens versterkt worden en je in een vicieuze cirkel kunt raken.

2) Vergeven
Vergeef jezelf en vergeef de ander. Vergeven is een mooie kracht, welke je heel veel oplevert. Blijf niet hangen in zaken die er gebeurd zijn. Ruim wraakgevoelens op, het klaart echt de lucht.

3) Vertrouwen
Heb vertrouwen in jezelf en in het Leven. Weet en voel dat jij goed genoeg bent. Weet dat alle gebeurtenissen en ervaringen in het leven ertoe dienen om jou dichterbij jezelf te brengen, het bewustzijn in jou te laten groeien. Niets gebeurd voor niets, al kunnen we dat vanuit ons mens-zijn niet altijd begrijpen. Weet dat het leven altijd voor jou werkt en niet tegen jou.

4) Zorg goed voor jezelf.
Jij bent het waard om goed voor te zorgen! Er wordt wel eens gezegd “het lichaam is de tempel van de ziel”. Door volledig in je lichaam te zijn, ben je in diep contact met je innerlijk, met je ziel. Het is belangrijk om goed te zorgen voor je lijf. Denk hierbij aan goede voeding, ontspanning, voldoende beweging, goede verzorging, evt meditatie en massage.

5) Durf jezelf te zijn in alles dat je bent, doet en zegt.
Er is maar één unieke jij op deze wereld, probeer niet een ander als ideaalbeeld te zien en te willen zijn als een ander. Draag dat wat jij bent uit. Luister naar jouw innerlijke stem en niet naar die van de omgeving. De grootste druk die je voelt komt niet van de buitenwereld maar vanuit jezelf.

6) Geef geen energie aan ego-zaken.
Het ego kan beledigd zijn, teleurgesteld zijn, boos of angstig zijn, zorgen maken, piekeren, zichzelf meten aan de ander. Op het moment dat deze gevoelens boven drijven, voel het, maar geef er niet teveel energie aan. Herken de gevoelens en laat de gevoelens voorbij trekken zoals een wolkje passeert aan de blauwe hemel en laat het jou niet overnemen.
Je kan deze ego-zaken ook reduceren door:
- het herkennen van de gedachten en niet meegaan in de negatieve gedachten
- meditatie
- Tel je zegeningen – wees dankbaar voor de goede dingen in het leven en voel dit in je hart

7) Wees mild voor jezelf
Wees niet te hard voor jezelf, leg de lat niet te hoog. Op het moment dat er weinig zelfliefde is herinner je jezelf aan “fouten”, schuldgevoelens, schaamte, gevoelens van minderwaardig zijn en waardeloos zijn. Dit zijn allemaal signalen dat er geen onvoorwaardelijke liefde naar jezelf is. Wees zacht voor jezelf, net als je naar een goede vriend/vriendin zou zijn. Wees de beste vriend/vriendin van jezelf. Op het moment dat er iets gebeurd waar je jezelf eerder op zou afwijzen zeg je tegen jezelf “Geeft niet, dit kan kan gebeuren. Morgen weer een nieuwe dag.”

8) Leef met aandacht
Doe dat wat je doet met aandacht en neem de tijd voor dingen. Dat brengt je meer in het moment en in een goede flow. De flow van Bewustzijn.
Hoe meer je in het moment kunt leven, des te makkelijker het word om zelf jouw kritische gedachten te herkennen en los te kunnen laten.

9) Bewaak je grenzen
Luister naar je lichaam en stel grenzen waar nodig, ook naar jouw omgeving. Indien mensen op een ongewenste manier met jou omgaan, maak dit dat kenbaar.. Je bent het waard om goed behandeld te worden.

Mocht je in dit proces ondersteuning nodig hebben:
Neem contact op